Als een vis in het water @ makercity #oudevismijngent

 

"Als een vis in het water"

Dit weekend vond je Houtentiek terug in de oude vismijn te Gent. 
Tussen alle designers, ontwerpers, architecten, ... kortom 'Makers,
vertegenwoordigde Steven zijn verhaal over de schilmesjeshouders.

Twee dagen lang werden voorbijgangers, langskomers, bezoekers en nieuwsgierigen geïnspireerd.
Het hele productieproces werd getoond en ook het handmatig schaven demonstreerde Steven met veel plezier aan de mensen.

Luisteraars trokken verder op - het Maker city - pad met een lach!

Dank aan allen die langs kwamen, jullie enthousiasme was super!

 

Houtentiek op Maker city #oudevismijn

Het is zover!

De messenhouders worden komend weekend op 19 en 20 november te koop aangeboden op Maker City,
in de Oude Vismijn in Gent!

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar en de prijs bedraagt 35 euro. Daarbij ben ik zelf aanwezig om te demonstreren hoe een schaaf nu eigenlijk precies werkt en hoe zwaluwstaarten hun nut bewijzen als verbinding.

Kom je ook eens kijken?
Meer informatie vind je op http://www.makercity.be

 

Schilmesjeshouder: het volledige verhaal #geschiedenis#toekomst

 

Ontstaan

Op een avond enkele jaren terug vroeg moeder de vrouw me om ‘eens iets te maken’ om een schilmesje makkelijker mee naar het werk te nemen. Diezelfde avond had ik een prototype klaar, waar ze van toen af aan haar schilmesje in mee deed naar het werk. Jaren gebruik bewijzen de duurzaamheid en gemak van het doosje.

Toen ik in het voorjaar van 2016 hoorde over een ontwerpwedstrijd uitgaand van Bokrijk met als onderwerp Hout, bleek de tijd rijp om het messenhoudertje eens onder de loep te nemen en het model nog wat bij te schaven.

De wedstrijd werd een echt succes, het messenhoudertje behaalde de eerste plaats in de houtwedstrijd!

 

 

 

 

 

Ontwerp

Het messenhoudertje is niet ontworpen op een bureau of aan de tekentafel, maar rechtstreeks in het atelier. De ontwikkeling van het doosje is eigenlijk een rij oplossingen voor zich stellende problemen bij het maken van zoiets. Het ontwerp is gestript van overbodige tierlantijntjes, elk onderdeel is in functie van het gebruik ontworpen. Dat zorgt er voor dat het product rust uitstraalt, alles klopt, er is samenhang.

Daarnaast komt de subtielere schoonheid van het hout meer tot zijn recht, omdat de aandacht niet wordt afgeleid door onnodige details. In sommige uitvoeringen zorgt een contrasterend scharnierlatje voor een speelse twist.

Houtsoort

De messenhouder kan uiteraard in verschillende houtsoorten worden gemaakt, tot nu toe zijn er uitvoeringen in Kersen, Red Alder, Esdoorn, Eik, Beuk, ... Voor het scharnierlatje werden naast deze houtsoorten ook Padouk en Gouden Regen gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

Maakproces

Het maken van de messenhouders gebeurt volledig in eigen werkplaats. Omdat het ontwerp in het atelier plaats vond zit er haast als vanzelf een logica in de opeenvolgende bewerkingen. Door het gebruik van machines én handgereedschappen wordt het maakproces gestroomlijnd. Om het dekseltje mooi te laten aansluiten bij het doosje wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een handschaaf. Dit biedt een beter resultaat dan schuren met een machine, en gaat ook nog eens heel snel.

 

 

 

Wat dit product uniek maakt

Door het relatief vele handwerk is elk doosje uniek, de doosjes worden in beperkte series gemaakt. Dit impliceert echter ook dat de doosjes onderling licht kunnen afwijken van maatvoering en uitzicht.

Een leuk detail is dat het dekseltje uit het zelfde blokje hout komt als het doosje zelf, en de vezelrichting van het hout gewoon doorloopt. Dat is in de praktijk niet vanzelfsprekend  maar draagt veel bij tot het uiteindelijke resultaat.

Handig in gebruik

Uiteindelijk heeft het doosje één hoofdzaak, en dat is het opbergen van een schilmesje. In eerste instantie ontworpen om het mesje gewoon te transporteren (picnick, werk, kamperen,...) biedt het doosje meer voordelen. Ook om een mesje thuis te bewaren is het veiliger dan het gewoon los in een lade te leggen. Naast het veiligheidsaspect komt er ook nog bij dat op deze manier het kwetsbaarste onderdeel van het schilmesje beschermd wordt: de snijkant.

 

 

 

 

 

Het verhaal #HetBegin

"Schat, maak mij eens iets om mijn schilmesje mee te nemen in mijn tas"

Omdat ik een doener ben, trok ik mij terug in mijn knutselateliertje. Met de mogelijkheden en tijd die ik had ontwierp ik een klein 'doosje'. ik zaagde de vorm van het handvat uit en zorgde voor een gleufje waar het mes zelf in kon schuiven. Op de kopse kant van het hout heb ik een latje ingelijmd, als scharnierpunt voor het deksel. "Schat, je doosje is klaar!"

 

Ik las over de BKRK-award. Opdracht: ontwikkel een object uit het dagelijkse leven waarbij je het vakmanschap houtbewerking toont in al zijn facetten. De link naar mijn schilmeshoudertje was snel gemaakt. Ik deed enkele wijzigingen aan het ontwerp om het doosje universeel en produceerbaar te maken. 

"En toen vertrok mijn doosje richting Bokrijk"

"Op 28/09/2016 werd in Bokrijk de BKRK-award hout uitgereikt aan Steven Gauwberg. Hij sleepte met zijn schilmesjeshouder de eerste prijs in de wacht.  #bokrijk #bkrk #bkrkaward"