Vaak Gestelde Vragen

Werken met hout is werken met een materiaal die reeds een leven gehad heeft. Net zoals bij de mens, is de levensloop uniek voor elk individu. Er zijn dus ook bij hout rustige levensfases en turbulentere periodes. Dit alles laat zich weerspiegelen in het karakter en verwerking. De levensloop van het hout proberen begrijpen en er naar luisteren is een belangrijk onderdeel bij het ontwerpen.

Het is dus bijna vanzelfsprekend dat veel mensen met vragen zitten als ze in nauw contact komen met dit prachtig materiaal. Het valt ook op dat sommige vragen ook vaker terugkomen dan andere. Onderstaand kan je een oplijsting vinden van de meest voorkomende vragen. 

Het spreekt voor zich dat nieuwe vragen zeker welkom zijn. Het is net een uitdaging en een blijvende leerschool om de juiste uitleg van sommige onderwerpen uit te dokteren. Heb je nog een vraag die niet terug te vinden is in de FAQ, laat het dan zeker weten via mail: info@houtentiek.be

De houten messen uit de webshop

Het houten mes is speciaal ontworpen om te ‘snijden’ in een omelet of iets dergelijks zonder de antiaanbaklaag van de pan te beschadigen.

Neen, het houten mes is niet hiervoor ontwikkeld. Eigenlijk kan je het houten mes zien als een soort houten spatel, dus zowat alles waarvoor je een spatel gebruikt kan je ook -in stijl- doen met een houten mes van Houtentiek

Ja, dat kan eenvoudig met een stukje schuurpapier. Hoe dat precies in zijn werk gaat vind je hier: link naar uitleg en/of filmpje komt nog

Neen, dit kan het mes onherstelbaar beschadigen.

Was het mes indien mogelijk onmiddellijk na gebruik met lauw water. Het mes mag geschrobd worden met een schuursponsje.

Het heft van het mes is behandeld met vernis en behoeft geen onderhoud.  Het lemmet is met voedselveilige olie behandeld. Omdat de olie de poriën verzadigt dringt het kookvocht het hout niet binnen. Wanneer het mes er bleker en ‘droger’ begint uit te zien wordt het tijd om een nieuw laagje olie aan te brengen.

Zorg ervoor dat het mes goed droog is. (Laat het bijvoorbeeld een dag op de kast liggen na het afwassen) Nu kan je het mes instrijken met olie tot het goed verzadigd is en er geen ‘droge plekken’ meer verschijnen. Vooral in de punt zal dit het geval zijn. Geef de olie rustig de tijd om dieper in het hout te dringen. Minstens een half uur, maar liever enkele uren later kan je de overtollige olie wegpoetsen met een droge doek.

Er zijn verschillende soorten -voedselveilige- olie die heel geschikt zijn om houten producten mee te beschermen. Druivenpitolie , walnootolie en amandelolie zijn makkelijk te verkrijgen in de plaatselijke supermarkt. Let met walnootolie en amandelolie op voor eventuele allergieën!

Neen, olijfolie bederft en wordt hierdoor kleverig en vies.

De messenhouders uit de webshop

Neen, deze messenhouder werd specifiek voor een Herder mesje ontworpen.

Neen, dit kan onherstelbare schade veroorzaken.

Het houdertje mag met een vochtige doek gepoetst worden, droog het na reiniging goed af. Dompel de meshouder nooit in het water, dit kan onherstelbare schade veroorzaken. Berg een vuil mes NOOIT in de messenhouder op.