Houtentiek start een atelier in Stekene

Je bekijkt nu Houtentiek start een atelier in Stekene

Na jarenlange ervaring in de houtverwerkende sector besliste ik dat het tijd werd om mijn eigen(zinnige) weg in te slaan. De eerste jaren werden ingevuld om de fundamenten van de zaak te leggen. Er werd  geïnvesteerd in het verwerven van kennis en vaardigheden door het werken met handgereedschappen en eenvoudige stationaire machines. Bij het bestuderen en uitproberen van oude technieken werd al snel duidelijk dat ook handgereedschap erg efficiënt kan zijn. Het is vooral de combinatie met technologie die werkelijk een meerwaarde biedt. De twee werelden vullen mekaar perfect aan. Vaak is ook de kennis, opgedaan met handgereedschap, relevant bij het gebruik van machines.

 

Oprichter: Steven Gauwberg
Sleutelwoorden: passie & goesting

Bezigheden: Ontwerpen & vervaardigen van meubels, accessoires en gebruiksvoorwerpen in massief hout.

Werkplaats: mix van nostalgie & technologie.

Elk product wordt volledig gerealiseerd in eigen werkplaats. Zo beschik ik over een ruim assortiment handgereedschappen, naast een degelijk uitgerust machinepark. De meeste van mijn machines dateren uit de jaren 70. Deze heb ik zelf in goed functionerende staat gebracht met als voordeel dat ik elke machine door en door ken.

 

Doorheen de jaren werden allerlei opdrachten volbracht in verschillende takken van houtbewerking. Er werd veel tijd genomen om te experimenteren en proefondervindelijk vast te stellen welke nu de beste verbindingen zijn om massieve meubelen en gebruiksvoorwerpen te maken. Op die manier kreeg ik een heldere kijk op de verschillende mogelijkheden.

Naast meubelen is het een uitdaging om gebruiksvoorwerpen in massief hout te ontwikkelen. Hierbij komt zeer sterk mijn visie naar boven: eeuwenoude wijsheid in gebruik van materiaal, een vanzelfsprekende functionaliteit en een eenvoudige doordachtheid. Wat leidt tot design.

Bij het maken van, beperkte, soms exclusieve, reeksen  worden mallen vervaardigd om bepaalde handelingen sneller, beter en logischer te kunnen uitvoeren. Hierbij blijft steeds de persoonlijke benadering doorslaggevend voor de kwaliteit van het afgewerkte product.

Het resultaat is dat Houtentiek kan instaan voor een vakbekwame benadering bij het bouwen van meubelen en gebruiksvoorwerpen

 

Visie: form follows function

Bij het ontwerpen vertrek ik vanuit functionaliteit. Belangrijk zijn kwalitatief hoogwaardige verbindingen en een eerder sobere stijl, gestript van alle overbodigheden. Hierdoor komen gebruikte verbindingen en de schoonheid van het hout optimaal tot hun recht. Door grondige kennis van de bewerkingen met massief hout kan ik de grenzen van het (on)mogelijke opzoeken.

 

Het atelier: in de zomer lekker koel, in de winter gezellig, stovig warm. De heerlijke geur van vers hout komt je tegemoet en maakt je steeds nieuwsgierig naar wat Steven weer aan het uitproberen is. De omgeving rondom je is een (her)ontdekking van materialen, technieken en zelfgemaakte gereedschappen. Je zal niet weten waar je eerst moet kijken, welke vraag je eerst zal stellen. Als je geluk hebt ontmoet je ook de twee gidsen in het atelier. Zij zullen ervoor zorgen dat je zeker alles te zien krijgt!

Ik raad alvast een bezoekje aan!

Marjolijn

 

Authenticiteit:

Hier wordt het gebruik van handgereedschappen met modernere technieken gecombineerd, waardoor een unieke veelzijdigheid in resultaat bereikt wordt. De producten, die integraal in eigen atelier vervaardigd worden, hebben slechts één ding gemeen: een unieke uitstraling.