Schilmesjeshouder: het volledige verhaal

Je bekijkt nu Schilmesjeshouder: het volledige verhaal

Op een avond enkele jaren terug vroeg moeder de vrouw me om ‘eens iets te maken’ om een schilmesje makkelijker mee naar het werk te nemen. Diezelfde avond had ik een prototype klaar, waar ze van toen af aan haar schilmesje in mee deed naar het werk. Jaren gebruik bewijzen de duurzaamheid en gemak van het doosje.

Ontstaan

Toen ik in het voorjaar van 2016 hoorde over een ontwerpwedstrijd uitgaand van Bokrijk met als onderwerp Hout, bleek de tijd rijp om het messenhoudertje eens onder de loep te nemen en het model nog wat bij te schaven. De wedstrijd werd een echt succes, het messenhoudertje behaalde de eerste plaats in de houtwedstrijd!

Ontwerp

Het messenhoudertje is niet ontworpen op een bureau of aan de tekentafel, maar rechtstreeks in het atelier. De ontwikkeling van het doosje is eigenlijk een rij oplossingen voor zich stellende problemen bij het maken van zoiets. Het ontwerp is gestript van overbodige tierlantijntjes, elk onderdeel is in functie van het gebruik ontworpen. Dat zorgt er voor dat het product rust uitstraalt, alles klopt, er is samenhang. Daarnaast komt de subtielere schoonheid van het hout meer tot zijn recht, omdat de aandacht niet wordt afgeleid door onnodige details. In sommige uitvoeringen zorgt een contrasterend scharnierlatje voor een speelse twist.

Houtsoort

De messenhouder kan uiteraard in verschillende houtsoorten worden gemaakt, tot nu toe zijn er uitvoeringen in Kersen, Red Alder, Esdoorn, Eik, Beuk, … Voor het scharnierlatje werden naast deze houtsoorten ook Padouk en Gouden Regen gebruikt.

Maakproces

Het maken van de messenhouders gebeurt volledig in eigen werkplaats. Omdat het ontwerp in het atelier plaats vond zit er haast als vanzelf een logica in de opeenvolgende bewerkingen. Door het gebruik van machines én handgereedschappen wordt het maakproces gestroomlijnd. Om het dekseltje mooi te laten aansluiten bij het doosje wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een handschaaf. Dit biedt een beter resultaat dan schuren met een machine, en gaat ook nog eens heel snel.

Wat dit product uniek maakt

Door het relatief vele handwerk is elk doosje uniek, de doosjes worden in beperkte series gemaakt. Dit impliceert echter ook dat de doosjes onderling licht kunnen afwijken van maatvoering en uitzicht.

Een leuk detail is dat het dekseltje uit het zelfde blokje hout komt als het doosje zelf, en de vezelrichting van het hout gewoon doorloopt. Dat is in de praktijk niet vanzelfsprekend  maar draagt veel bij tot het uiteindelijke resultaat.

Handig in gebruik

Uiteindelijk heeft het doosje één hoofdzaak, en dat is het opbergen van een schilmesje. In eerste instantie ontworpen om het mesje gewoon te transporteren (picnick, werk, kamperen,…) biedt het doosje meer voordelen. Ook om een mesje thuis te bewaren is het veiliger dan het gewoon los in een lade te leggen. Naast het veiligheidsaspect komt er ook nog bij dat op deze manier het kwetsbaarste onderdeel van het schilmesje beschermd wordt: de snijkant.